Одржане обуке учесницима пројекта на тему пољопривреде и сеоског туризма

U оквиру планираних активности пројекта „Социјална инклузија-Подршка за будућност“ у два термина у хотелу „Моравица“ у Сокобањи, одржане су обуке које за циљ имају унапређење знања и вештина полазника из области пољопривредне производње и сеоског туризма.

Обуке су одржане у периоду од 20. до 23. фебруара 2018. године и на њима је учествовало укупно 60 полазника са територије општине Сокобања. Реализација обука из области пољопривредне производње  и сеоског туризма поверена је експертима Регионалне агенције за развој источне Србије – РАРИС.

Полазници су  подељени у две групе у складу са пријавама, групу за пољопривреду и групу за сеоски туризам. У оквиру обуке за пољопривреду која је одржана у току два дана, 20. и 21. фебруара приказани су различити модели пословања (правни основ) као и предности и недостаци истих (физичко лице, пољопривредно газдиснтво или удужење). Анализиране су специфичности сваког модела пословања као и развој пословне идеје у пољопривреди, укључујући и израду SWOT анализe сваког појединачног корисника/газдинства.

Обука за сеоски туризам је одржана у термину 22. и 23. фебруара и на њој су полазницима поред основних тема које су представљене на обуци за пољопривреду, представљене и административне процедуре и санитарно технички услови за отпочињање посла у туризму на сеоском домаћинству.

Обуке полазницима се настављају и током марта месеца. Учешће на обукама је обавезно за све учеснике пројекта „Социјална инклузија-Подршка за будућност“  који намеравају да конкуришу својим пројектима за грантове за самозапошљавање који износе од 300 до 3000 евра за појединачне кориснике као и до 10000 евра за удружења или задруге.

_____________________________________________
Пројекат "Подршка за будућност" реализује општина Сокобања у партнерству са општином Књажевац, Регионалном агенцијом за развој источне Србије-РАРИС, Центром за друштвено одговорно предузетништво - ЦДОП - Rural Hub, Националном службом за запошљавање - филијала Зајечар уз финансијску подршку Немачке међународне сарадње коју спроводи ГИЗ.
ddd